15 Ağustos 2014 Cuma

  |  Yorum yok  |  

Gerçek Müzik Sokakta

-- Sponsorlu Bağlantılar --
Müzisyenler… Müzisyenden katım öyle artık günümüzde bilgisayar ortamında “dat, dat, dıt, dıt” diye çıkan seslerin üzerine yine bilgisayar ortamında karga gibi sesiyle oynanıp adeta bir diva gibi şarkı söylemesi sağlanan kimseler değil… Gerçek sanatçılardan bahsediyorum burada, gerçek anlamda hani derler ya kanlı canlı… İşte birazda kanlı canlı müzik yapan insanlardan ve onların günümüzde gördüğü değerden bahsetmek gereklidir.

Sokak Müzisyenleri

Modernleşen toplumlarla birlikte küçük ev aletlerinden günlük olarak kullandığımız birçok ürünün ambalajına kadar sürekli bir değişim ve gelişim içerisindeyiz. Peki, her evrim kendisinden bir öncekinden daha güçlü, daha iyi midir? Aslında evrim dediğimizde herkesin anlaması, aklında canlanması gereken kanı bu olmalıdır ancak tabiatta da birçok örneği varken bizim evrimi sadece “daha iyi olana dönüşme” olarak algılamamız bizim için büyük bir noksan sayılır. Müzik üzerinden örneklemek gerekirse; artık günümüzde “çok satan” kavramı kalmadı çünkü herkes sanatçısının cd’sini ya da kasetini (artık piyasada gerçekten kaldı mı emin bile değilim.) almaktansa hemen tek bir tuşla bilgisayarına indirip dinlemeyi tercih ediyor. Şahsen bende bu şekilde yapıyorum. Bu da haliyle sanatçıların bütçelerini sarsıyor(!) olmalı. Durum böyle olunca sanatçılar artık ürettiklerinden oturduğu yerden para kazanamaz hale gelince kolları sıvayıp konserler verme hususlarında daha bir istekli olmaya başladılar. Çünkü konser demek, para getirisi demektir! Tabi bunun bir de arka planı var, kendisine sponsor olanların istedikleri, şarkılarının aranjmanlarını yapan kişiler müzik zevki, sözleri satın aldıkları kişilerin ruh halleri ve bunları bu şekilde sayısız örnekle örneklendirebiliriz.

Peki, sokakta çalan kişiler öyle mi? Ben onları sanatın hippileri olarak tanımlıyorum. Hiçbir dertleri yok özelliklede beğenilme kaygıları yok! Haliyle dışarıdan bir müdahale, istek olmadığı için en doğal müziği yapabiliyorlar; içlerinden geldiği gibi, nasıl istiyorlarsa öyle müzik yapıyorlar! Gerçek sanat budur… Özgün, istediğin gibi, hiçbir baskı altında kalmadan ve doğal…
-- Sponsorlu Bağlantılar --

0 yorum:

Yorum Gönder