8 Ağustos 2014 Cuma

  |  1 yorum  |  

Ses Kaydetme Teknolojisinin Tarihsel Gelişimi

-- Sponsorlu Bağlantılar --
16 yüzyılın ilk yıllarından beri birçok mucit sesleri kaydetmeyi ve bu sesi tekrar dinlemeyi amaç edinmişler ancak başarılı olamamışlardır. İlk başarılı çalışma 9 Nisan 1960 yılında Eduard Leon Scott de Martinville tarafından kendi icadı 1857 patentli fonograf yardımı ile kaydedilmiştir. Martinville’nin icadı sesi ses dalgalarına dönüştürerek kaydetme teknolojisine dayanıyordu. Mucit maalesef kendi ses kaydını dinlemeyi başaramadı. 2008 yılında dinlenebilen ses kaydının bilinmeyen bir şarkıcı tarafından söylenen 10 saniyelik bir Fransız halk şarkısı olduğu tespit edildi. Bu kayıt bilinen ilk ses kaydıdır.

Ses Kaydetme Teknolojisi

1877 yılında Thomas Edison Gramofon adı verilen ses kayıt cihazını icat etti. Ve ilk olarak “Merhaba” diyerek test ettikten sonra, "Mary had a little lamb" diyerek kaydetmiştir. Ve tarihte ilk defa bu kaydı dinleyebilmiştir. İcadının çalıştığını gören Edison patentini almış ve daha sonraki yıllarda icadını 200 dolar karşılığında satışa çıkarmıştır.

1885 yılında Graham Bell karton bir diske ses kaydı yapmayı başarmıştır. Kayıtta sayılar, para birimleri ve "Bu kaydın tanığı olarak, benim sesimi duyun, Alexander Graham Bell" ifadesi yer almaktadır.

1890’lı yıllarda gramofonda kullanılmak amacıyla Taş Plaklar icat edildi. Çift yönlü olan ve 78 devir kapasiteli olan bu plaklar 1940 yılların ortalarına kadar kullanıldı. Ancak çabuk kırılmaları nedeniyle yeni arayışlara yöneltti.

1950’li yıllarda Stereo Track teknolojisi icat edildi. Manyetik akım etkisiyle kutu şeklindeki yapıya kaydedilen ses daha sonra kullanılıyordu.

1980’li yıllarda Compact Disk kullanılmaya başlandı. Sony şirketi tarafından Norio Ogha icat etmiştir. 80 dakikaya kadar ses kaydı yapabilmektedir.

Daha sonraki dönemde insan kulağının algılayamayacağı sesleri silen MP3 teknolojisi, çok amaçlı kayıt seçeneği sunan DVD teknolojisi icat edilmiştir.

Son olarak optik disk formunda olan Blu-Ray teknolojisi ortaya çıkmıştır. Blu-Ray yardımıyla HD formatında videolar bile yaklaşık 13 saatlik dilimlerde kaydedilebilmektedir.
-- Sponsorlu Bağlantılar --

1 yorum: