29 Temmuz 2014 Salı

  |  1 yorum  |  

Müziğin Geçmişten Günümüze Dönemleri ve Özellikleri

-- Sponsorlu Bağlantılar --
Müziğin geçmişten günümüze dönemlerini inceleyecek olursak tüm dünyada kabul edilen temel dönemlere ayrılmıştır.

Tarih Öncesinde Müzik: Kesin olarak bilinmemesine rağmen Karanlık Devirlerde de müziğin varlığı bilim adamları tarafından ortak kanıdır. Büyük ihtimalle suyun, yaprakların ve bazı hayvanların seslerinin taklit edilmesiyle ilk müzikler ortaya çıkmıştı. Ancak herhangi bir müzik aletinin varlığı konusunda pek olasılık bulunmuyor.


İlk Çağda Müzik: Hititler, Frigler ve Lidyalıların dini törenlerinde müziğin vazgeçilmez olduğu biliniyor. Babillerden önce telli ve vurmalı çalgılar kullanılıyordu. Babillerde ise flüt ve obua kullanılmaya başlanmıştı. Ayrıca müzik aralıklarını mevsimler ile karşılaştırmışlardır. Mısırda lir ve vurmalı çalgılar kullanılıyordu. Eski Yunanlılarda çalgı çalmak 30 yaşına kadar zorunlu tutulmuştur. MÖ. 400 yıllardan kalma 1859 yılında Çanakkale’de bulunan ahşap bir çalgı bilinen en eski çalgı olarak kabul edilmektedir.

Orta Çağda Müzik: Gelenek devam etmiş ve müzik tamamen dinle alakalı olarak kalmıştır. Makam kavramı ortaya çıkmıştır. Alfabenin belirli harfleri günümüzün notalarına karşılık gelecek şekilde 15 harf kullanılıyordu.

Rönesans dönemi: Dini müzikle başlayıp din dışı operalar ile sona ermiştir. Kesin bir başlangıç tarihi olmamakla beraber 1400'lü yıllarda son bulmuştur.

Barok Dönemi: 16 ve 17'yy da temelleri atılmış 19.yy da zirveye ulaşmıştır. En önemli ürünleri Klasik Müzik ve Operadır. Genel olarak tuhaflık olarak kabul görmüş daha sonraları ise müziğin mimarı zirvesi olarak adlandırılmıştır.

Klasik Dönem: Barok döneminden tek farkı daha sade bir anlayış olmasıdır.

Modern Dönem ve Günümüz: Pop, Rock, Hip Hop, R&B, Jazz, Country vb. gibi birçok farklı türe ayrılan ve birçok farklı anlayışı temel alan çok geniş yelpazede bir müzik kültürü dönemidir. Tam anlamıyla başlangıç tarihi belli olmamakla beraber 20 yy'dan itibaren günümüze kadar sürmektedir.
-- Sponsorlu Bağlantılar --

1 yorum: