30 Temmuz 2014 Çarşamba

  |  Yorum yok  |  

Müziğin sağlık üzerindeki etkileri

-- Sponsorlu Bağlantılar --
Müziğin sağlık üzerindeki etkilerini tarihsel geçmişe sahip olan müzikle tedavi başlığı altında inceleyelim. Sanatın bilinçsel soyutluk kavramı,öznenin kontrolü dışında bir takım etkilerin eser üzerinde etkili olmasına olanak sağlar. Bu etkilerin belirginliğinin bir sonucu olarak müzik esrarengiz ve tılsımlı bir yapılaşma süreci oluşumudur.
Müziğin sağlık üzerindeki etkileri

Müzikle tedavi özellikle ruhsal sorunları olan bireylerin müzikal sesler ve melodilerin psikolojik etkilerinin bir sistem dahilinde uygulanması olarak tanımlanabilir. Bu yöntemin tarihsel serüveni Afrika, Amerika, Asya, Avrupa ve birçok Türk medeniyetine uzanmaktadır.

Müziğin insan üzerinde etkileri fizyolojik ve psikolojik olmak üzere 2 kısma ayrılabilir.Bu etkilerin oluşumu üzerine iki farklı düşünce vardır.

1. Müziğin doğrudan psikolojik etkisi

2. Müziğin fizyolojik etkileri sonucu oluşan psikolojik etkiler

Müziğin etkisinin önemli bir faktörü ise kültür. Bireylerin etkileşim içinde bulunduğu çevre ve sosyal kimlikler beraberinde belirli müzik tarzlarını öne çıkarıyor. Kişinin tedavisinde bu müziklerin etkisinin daha fazla olduğu düşünülüyor. Müziğin insan vücudu üzerindeki etkilerine birkaç örnek vermek gerekirse;

- Müzik dinlerken ritmin arttığı pasajlarda kalp atışlarımızın artması
- Kan basıncınımızın artması veya azalması

Bunlarla birlikte belirli sesler sinirsel gerilim veya gevşemeye neden olabilmektedir. Müziğin bu etkisi fiziksel hareketlerle birleştirerek çeşitli figürsel tedavi yöntemleri oluşturulmuştur. Anadolu Yogası bu birleşimin örneği olarak verilebilir. Bu sayede bağışıklık sistemi müzik ve fiziksel hareketlerle güçlendirilerek vücut dayanıklılığı artırılmış olur.

Müziğin bu kullanım alanına Orta Asya'dan örnek vermek gerekirse Baksı Dansı olabilir. Hekim olan baksılar ritimsel müzik ve danslarla tedavi olarak kullanmıştır. Günümüzde de etkileri araştırılan ve kullanılanım alanları yaygınlaşan müzik bundan sonraki süreçte psikolojik etkileşimlerine devam edeceğe benziyor.
-- Sponsorlu Bağlantılar --

0 yorum:

Yorum Gönder