21 Temmuz 2014 Pazartesi

  |  Yorum yok  |  

Türkülerle yaşamak...

-- Sponsorlu Bağlantılar --
Türküler, hayatımıza renk katan, içinde milyonlarca hikaye barındıran , sadece dinlemekle değil de hikayeleri ile de mest olmamızı sağlayan, bulunduğumuz toplumun anlayış düzeyini, gelenek göreneklerini ortaya koyan baş yapıtlardandır.    
     
türkü

Evde, işte veya herhangi bir yerde veya zamanda türkülerle başbaşa kalmışsanız dinlediğiniz bu mükemmel eserin arkasından gelen bir hikayesi daha vardır muhtemelen.

Türküler yaşamın içinden gelmiş ve yine yaşamın içinde harmanlanmış , kişinin hikayesinde kendini bulduğu ve dinlerken kendinden bir şeyler yitirdiğini de hissettiği etki alanı geniş olmakla birlikte kişinin ruhuna şifa veren alternatif bir iyileştiricidir.

"Ah Bir Ataş Ver" türküsünü bilmeyenimiz yoktur . Bu türkünün hikayesini bilen kişi sayısı o kadar azdır ki türkü adeta kendi hikayesine baskın gelmiştir.

Nara Burnu açıklarında batan bir savaş gemisinin hikayesini anlatır bu güzide şarkımız…
Ahh bir ataş ver sigaramı yakayım…
Sen salın gel ben boyuna bakayım…
Uzun olur gemilerin direği
Çatal olur efelerin yüreği..
Bu sözleri içinde barındıran bir türkünün hikayesi de elbette gizemli ve acı yüklüdür.

Gemimiz batmak üzere iken Nara burnu açıklarına yaklaşmış ve gemi mürettebatından geriye kalan 20 kişi, geminin henüz su almamış olan arka kısmında yaşam mücadelesi vererek bağlantı kurmayı başarmıştır. Basında yankısı duyulan Gelibolu Denizaltısını engin maviliklerinden kurtarmaya çalışan herkesin ufak da olsa bir umudu vardır.

Ve saatlerce süren kurtarma çalışmaları sonunda , yürekleri dağlayan bir haber alınacaktır. Artık bütün çareler tükenmiştir. 20 kişinin kurtuluş ümidi kalmamıştır. Bu askerlere kurtarma çalışmaları bitene kadar konuşmak, sigara içmek ve hareket etmek gibi oksijeni tüketici her türlü eylem yasaklanmıştır.

Geminin kalan parçasının kurtulamayacağı gerçeği su yüzüne çıkınca, askerlerle iletişim kurulur son kezi. Artık konuşabilir , şarkı söyleyebilir ve sigara içebilirsiniz.

Söylenen tek şey bu yürekler yakan türküdür.
            Ah bir ataş ver          
            Sigaramı yakayım…
Türkülerle ve hikayeleri ile kalmanız dileği ile.

-- Sponsorlu Bağlantılar --

0 yorum:

Yorum Gönder