2 Ağustos 2014 Cumartesi

  |  Yorum yok  |  

Beyni Aktif Kullanmada Müziğin Etkisi

-- Sponsorlu Bağlantılar --
Müzik klişe olarak ruhun gıdası olarak tanımlanıyor fakat bu basit tanımın çok daha ötesinde bir olgudur müzik. Üzerinde çok tartışılan bir konuyu bende biraz irdelemek istiyorum.

İnsan yaşamındaki her olgu gibi müziğinde üzerimizde büyük etkileri var. Hem fiziksel hemde ruhsal olarak bizi derinden etkileyen müziğin beynimizin üzerinde de etkileri var.

Dinlediğimiz melodilerdeki titreşimler bizi hücrelerimize kadar etkiler. Beynimizde de hiç dokunulmamış yerlere - bazen çok eski anlara - ulaşır müzik. Dinlediğiniz bir şarkıyla yıllar öncesinde bir anı hatırlamışsınızdır mutlaka. Bu müziğin hislerinize ve beyninizin derinliklerine nasıl usul usul ilerlediğini gösterir.

Beyni Aktif Kullanmada Müziğin Etkisi

Diğer bir konuya değinecek olursak müzisyenlerin beyinsel fonksiyonları üzerinde sayısız araştırma
yapıldı. Birçok sonuç elde edildi. Çok tartışıldı. Kimileri mantıksız bilim dışı bulsa da bilim bugün bunu kabul ediyor. Yapılan deneyler artık şüpheye yer bırakmıyor. Örneğin müzisyenlerin kelimeler arasında bağlantı kurma, eşyaları daha fonksiyonel kullanma gibi yetenekleri olduğu duyuruldu. Peki müzikle uğraşmak insanlara nasıl böyle bir yeti kazandırıyor?

Cevabını bilim adamları veriyor. Müzisyen notalara bakıp beyninde algılayıp eş zamanlı olarak elleriyle
bu notaları basıyor. Bu döngü müzisyenin beyninin her iki lobunu aynı anda ve aktif olarak kullanmasına sebep oluyor. Bu sadece varsayım değil. Beyni düşünmeye-üretmeye sevk eden testlerden geçen
müzisyenlerin beyinlerindeki kanlanma haritaları incelenmiştir. Bu haritada diğer insanlar genellikle
tek bir loblarını aktif olarak kullanırken müzisyenlerin beyinlerinin sağ ve sol loblarını aktif olarak kullandığı tespit edilmiştir.

Bu ve bunun gibi birçok deneysel araştırma bize müziğin insan vücudu üzerindeki inanılmaz etkisini
gösteriyor.
-- Sponsorlu Bağlantılar --

0 yorum:

Yorum Gönder