2 Ağustos 2014 Cumartesi

  |  Yorum yok  |  

İlk Yaylı Çalgı ve Tarihçesi

-- Sponsorlu Bağlantılar --
Yaylı çalgılar yay ile çalınmaya başlayan çalgılardır. Yay ile çalınan bu çalgılar kopuz gibi değişik adlar alıyordu. Bu çalgılar parmak ile de çalınıyordu. Ancak tip ve şekil bakımından birbirlerinden fazla bir ayrılıkları yoktur. Bu sazlar yaylı tamburlar gibi hem parmakla hem de yayla çalınan sazlardı.

Ancak eski ve ilkel şekilleri daha çok kemençelerdir. Yaylı çalgıların ilk başladığı aşamaya gelirsek kamışın ve kirişin çıkarmış olduğu sesler ilk müzik duygularını çağrıştırmaktadır. Zamanla düşüncelerini geliştirerek avlanmak üzere kullandıkları ok ve yaylarını bir müzik aleti gibi kullanmış oldukları bilinmektedir.


Avlanma yayına oku sürterek bir takım sesler çıkarmışlar ve adına ''okluğ'' demişlerdir. Daha sonra okluğnun ucuna su kabağı ilave ederek ''ıklığ'' a dönüştürmüşler ve at kılında yapılan yaylar ile de çalmaya çalışmışlardır.

Su kabağının üst kısmına ince deriler gerdirip sap ilave etmişler ve kiriş telleri deri üzerinden geçirmek suretiyle, sesin daha net çıkmasını sağlamışlardır. Yay ile çalınanlara ıklığ parmak ile çalınanlara mızrep türünden maddelerle çalınanlara da kopuz adını vermiş oldukları tarihi belğelerden anlaşılmaktadır.

Böylece ilk yaylı çalgının ''kopuz'' olduğu bilinmektedir. Türk sazlarının ataları Dede Korkut veya ulu evliyalar ile efsanelerde adı geçen devlerden gelen ! Ağacı yerin derinliklerine inen ulu ağaçların köklerinden çıkarılan ; Kılları, telleri, yörük atların kıllarından çekilen derisi şen ve deri taylardan yüzülen, burgu veya kulakları,ulu çöllerde ilahi güçle yanlzı biten çalılardan tomalanan, maddelerden yapılmışlardır.

Kutlu maddelerden yapılmış sazların, kutlu sesleri vardı. Türkler yaylı çalgılara böyle inanmış böyle gelmişlerdir.
-- Sponsorlu Bağlantılar --

0 yorum:

Yorum Gönder