2 Ağustos 2014 Cumartesi

  |  Yorum yok  |  

Savaşçı Müzisyenler : Mehter Takımı

-- Sponsorlu Bağlantılar --
Bilindiği üzere Osmanlı İmparatorluğu Padişahları çok küçükken aldıkları kaliteli sanat eğitimleriyle, sanattan anlayan ve sanatı özümsemiş hükümdarlar oldukları için diğer imparatorluklara, krallıklara kıyasla özellikle de müzik açısından çok ileride bir imparatorluktur. Çoğu padişah gece gündüz devlet işleriyle ilgilenirken boş buldukları vakitlerde müzik bestelemek gibi sanatın ve müziğin çeşitli alanlarıyla ilgileniyorlardı. Hal böyle olunca müziğin dünyanın en güçlü ordusunun arasına da karışması kaçınılmaz olmuştur. Evet, Mehter Takımı'ndan bahsediyorum!

Savaşçı Müzisyenler : Mehter Takımı

Yeniçerilerin içerisinde atlılar, okçular gibi birliklerin yanı sıra bir de askeri bando takımı bulunmaktadır ve tarihteki en eski askeri bando takımı olarak bilinmektedir. Bilindiği üzere yeniçeri ocağı denilince aklı gelen ilk isimdir Hacı Bektaşi Veli, nasıl bu ocak için önemi azımsanamayacak denli çok ise bu ocağın içerisindeki başka bir birim olan Mehter takımı içinde öyledir. Dini, hayatı boyunca referans alan Hacı Bektaşi Veli'nin hatırına ve ona duyulan saygıyı göstermek amacıyla okunacak her marştan önce Hacı Bektaşi Veli için dua okunur ve çoğu marşta da ismi söylenerek kendisi anılır.

Osmanlı İmparatorluğu o meşhur hoşgörü politikasıyla nasıl din, dil, ırk ve mezhebi ne olursa olsun ayrımcılık yapmadıysa Mehter Takımı'nda da bando içerisindeki tüm çalgılarda eşit sayıda olmak zorundadırlar. Bando içerisindeki çalgılar ise zurna, boru, kurrenay (bas sesli ve genelde Türk ırkları arasında kullanılan bir boru), adını kullanıldığı bandodan alan mehter düdüğü, çevgan, zil, nakkare (bir çeşit davul), davul ve kösten (büyük bir çeşit davul) oluşmaktadır. Bu çalgıların sayısına bağlı olarak bir mehter takımının kaç katlı olduğu da belirlenmektedir.

Mehter Takımlarının vazgeçilmez üç sembolü vardır. Bunlardan ilki ocak; Yeniçerileri temsil etmektedir. Bir ikincisi ise sancaktır; ölümü göze alarak vatanları uğruna çarpışan yeniçerilerin gururunu yani Osmanlı İmparatorluğu'nu temsil eder. Sonuncusu ise zaferdir; müzisyen olsalar bile savaşçı bir yapı içerisinde kurulmuş bir bando olduklarını ve asıl amaçlarını unutmadıklarını gösteren, her savaştan zaferle çıkmak için savaşmayı hatırlatan bir semboldür.
-- Sponsorlu Bağlantılar --

0 yorum:

Yorum Gönder