5 Ağustos 2014 Salı

  |  Yorum yok  |  

Müzikoloji

-- Sponsorlu Bağlantılar --
Müzikoloji; icracılık ve müzik aletleri yapımı ve tekniği hariç müzikle ilgili her türlü bilgiyi bilimsel yöntemlerle sistematik bir bilgi birikimine dayanarak inceleyen, araştıran ve en önemlisi karşılaştıran bilim dalıdır. Tarihsel müzikoloji, sistematik müzikoloji ve Etnomüzikoloji gibi bazı ana alt dalları vardır.

Müzikoloji

Boethius; müziği 4 temel matematik dalından biri olarak kabul etmiştir. Diğerleri ise Aritmetik, Geometri ve Astronomidir. 1950’lerde ise Haydon tarafından “Karşılaştırmalı Müzikoloji” terimi adı verilmiştir. İleri ki tarihlerde ise Karşılaştırmalı Müzikoloji Etnomüzikoloji olarak başlı başına bir alt dal olmuş ve tüm dünyanın müziği ve müzik türlerinin sınıflandırılmasını temel alan Müzikoloji bilimi kurulmuştur.

Müzikoloji temel olarak Antropoloji, Tarih, Sosyoloji, Etimoloji (Köken Bilim), Semiotik (Gösterge Bilim) ve Matematikten yararlanmaktadır.

Müzikologlar konservatuvarların ilgili bölümlerinden mezun olan, teorik müzikte olduğu kadar müzik tarihinde de söz sahibi olması gereken, yani müzik ve müzik tarihinde bilginin yanı sıra analiz ve muhakeme gücüne sahip olan kişidir. Yani amaçları yeni kuramlar oluşturmak, eskiyi çürütüp yenilerini oluşturmak ve var olan müziği daha ileriye taşımaktır.

En tanınmış müzikologlardan biri 1867-1957 yılları arasında yaşamış Frances Densmore’dir. Densmore 1907 yılından itibaren Blackfoot kabilesi şefi ile Kızıldereliler ve müzikleri ile ilgili çalışmış, müzik kayıtları oluşturmuş ve 1926’da ise bir kitap yazmıştır.

Bilinmesi gereken bir şeyde şudur ki; Müzik eğitimi ve Müzikoloji ayrı kavramlar olmasına rağmen birbirinden ayrılamayan kavramlar bütünüdür.

Müzikoloji Türkiye’de Lisans ve Lisans Üstü olarak Devlet Konservatuvarlarında yer almaktadır.
-- Sponsorlu Bağlantılar --

0 yorum:

Yorum Gönder