16 Temmuz 2014 Çarşamba

  |  Yorum yok  |  

Osmanlıda Musiki

-- Sponsorlu Bağlantılar --
Osmanlı Devleti klasik, halk ve tasavvuf müziğinde çok zengin bir yelpazeye sahipti. Osmanlı, müziği çok severdi. Çünkü onlar, müziği çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanmayı öğrenmişlerdi. Bu sebeple müziğe olağanüstü önem verirlerdi. Osmanlı’da müzik 3 kola ayrılırdı.

Osmanlıda Musiki

1-Halk Müziği: Halk Müziği, devletin sınırları içerisinde farklılık gösterebilirdi. Bu müzikte, saz kullanımı az olup, daha çok söz müziği kullanılırdı. Klasik müzik ile aynı makam ve usuller kullanılırdı; ancak burada daha dar bir kalıp içerisinde uygulanırdı. Bu türün en zengin örneklerini Rumeli ve İstanbul Türklerinde görmek mümkündür.

2-Dini Müzik: Aslında, Osmanlı’da müzik geniş bir çeşitliliğe sahip olsa da asla, belli başlı sınırların dışına, dini gerekliliklerden dolayı çıkmamıştır. Osmanlı’da gördüğümüz Dini Müziği de Cami Müziği ve Tasavvuf Müziği, diye 2 kısımda inceleyebiliriz.

A-Camii Müziği: Camii Müziği'nde saz ve çalgı aletleri kesinlikle kullanılmaz. Bu müzik türünde, sadece ses kullanılır. Burada önce Kuran-i Kerim okumak gelir. Ayrıca, her hafıza mutlaka makam eğitimi verilirdi. Çünkü Türk Makamları ile Kuran-i Kerim okumak çok makbuldür.

Bursa’da Süleyman Çelebi'nin yazdığı mevlidinin kendine has bir makam ile okunuşu vardır. Mevlit, Türklerde çok sevilmiş olup sadece camilerde değil, hemen hemen içerisinde maneviyatın olduğu her programda okunmuştur. Bu kadim eserde, Peygamber Efendimize duyulan aşk, sevgi, muhabbet ve özlem vardır.

B-Tasavvuf Müziği: Tasavvuf Müziği, başta Yunus Emre'nin şiirleri olmak üzere, dini şiirlerin bir ilahi makamında okunmasından ibarettir. Tasavvuf müziğinin en önemli kolu, hiç şüphesiz Mevlevi Müziği'dir. Mevlevilerin dini törenlerinde kullanılırdı. Nadiren çalgı aleti bulunduğu belirtiliyor. Mevlevilerin vazgeçemedikleri çalgısı ise hiç şüphesiz Ney'dir.

3- Askeri Müzik: Bu alanda verilen müzik ise hepimizin çok iyi bildiği, savaşlarda askeri galeyana getirip, düşmanı tir tir titreten mehter müziğidir. Bu müzik türü, İslamiyet’ten önceki Türk Devletlerinde de küçük değişikliklerle yer almıştır. Burada üç önemli sembol yer alır; ocak, sancak ve zafer. Bu müzik disiplininde üflemeli, vurmalı ve çarpmalı müzik aletleri yer almıştır. Tüm çalgıların sayısı eşit tutulmuştur.
-- Sponsorlu Bağlantılar --

0 yorum:

Yorum Gönder