23 Temmuz 2014 Çarşamba

  |  Yorum yok  |  

Geleneksel Türk Halk Müziği

-- Sponsorlu Bağlantılar --
Türk Halk Müziği ait olduğu yöreye özgü kültürü tanıtmakla birlikte o yörenin duygu ve düşüncelerini, özlemlerini ve duygularını samimi bir şekilde ifade eder.  Türk Halk Müziği sözlü ve sözsüz olarak 2 gruba ayrılır. Sözlü olarak yapılan Türk Halk Müziğinin genel adı türküdür. Sözsüz olarak yapılan Türk Halk Müziği ise yöresel çalgılarla yapılan ezgilerden oluşmaktadır. Türk Halk Müziğindeki eserler Klasik Türk Halk Müziği ve Modern Türk Halk Müziği olmak üzere iki gruba ayrılır.

Geleneksel Türk Halk Müziği

Klasik Türk Halk Müziği değişik yörelerden derlenen anonim türkü ve sözsüz halk müziklerinden oluşmaktadır.  Modern Türk Halk Müziği ise 1970'lerden sonra eski yöresel müziklerden esinlenilerek oluşturulmuş sözlü ve besteli eserlerden oluşmaktadır.

Türk Halk Müziği çalgıları telli çalgılar(bunlar da kendi arasında tezeneli ve yaylı çalgılar olmak üzere ikiye ayrılır),  üflemeli çalgılar ve vurmalı çalgılar(deri vurmalı çalgılar ve çarpma vurmalı çalgılar) olmak üzere üç gruba ayrılır.

Ölçülü olan halk türkülerine kırık hava, ölçüsüz olan halk türkülerine ise uzun hava adı verilir. Kemençe, ney, bağlama, saz, ud, kanun, tanbur, kaval, tulum, zurna ve darbuka Geleneksel Türk Halk Müziği çalgılarına örnek olarak verilebilir. Başlıca Türk Halk Müziği sanatçılarına örnek verecek olursak Yıldıray Çınar, Nuri Sesigüzel, Kamil Sönmez, Fatih Kısaparmak ve Burhan Çaçan gibi isimleri sayabiliriz. Aşık Ferrahi, Aşık Seyrani, Aşık Veysel, Hisarlı Ahmet ve Neşet Ertaş da değerli geleneksel halk ozanlarımızdan bazılarıdır.

Türk Halk Müziği ile Türk Halk Oyunları ayrılmaz bir bütündür. Folklör, zeybek, teke, horon ve halay başlıca halk oyunlarımızdan bazılarıdır. Her yörenin müziği gibi yöresel oyunları da kendine özgüdür.
-- Sponsorlu Bağlantılar --

0 yorum:

Yorum Gönder